Pet stvari o espresso kafi koje niste znali

Da li ste istinski ljubitelj espresso kafe? Jeste? Onda obratite pažnju na sledeći tekst u kojem vam donosimo zanimljivosti koje najverovatnije niste znali o ovom sjajnom napitku 🙂

Espresso nije vrsta kafe

Jedna od najvećih zabluda u vezi sa espressom u koju svi verujemo – espresso nije vrsta kafe već vrsta pića, napitka. Konkretno, radi se o posebnoj vrsti metode za pravljenje kafe koja koristi visoki pritisak. Pod visokim pritiskom se vrela voda “gura” kroz fino mlevenu kafu.

Esspreso nije “najjača” kafa

Ukoliko govorimo o količini kofeina koji sadrži, espresso kafa, verovali ili ne, ima tri puta manje kofeina od šolje turske kafe. Zbog male količine serviranja od svega 30 ml, prosečan espresso ima 50 do 55 mg kofeina.

42 zrna kafe

Ako je verovati navodima, 42 je tačan broj zrna dovoljan da se napravi jedna šoljica kvalitetnog espressa.

Italijanska vlada reguliše cenu

Kafa je izuzetno važan deo italijanske svakodnevice. Iz tog razloga vlada Italije reguliše cenu espressa tako da bude dostupna svima.

Kako da prepoznate savršeni espresso?

Šta to čini savršeni espresso? Pena, naravno 🙂
Pena, koja se nalazi na vrhu svakog dobrog espressa, trebalo da bude 3-4 mm debljine, kako bi se zadržale supstance koje isparavaju.

Instagram